diumenge, 12 de març del 2023

terres de llum

 

Sobre l’autor:

MIQUEL ESCUDERO (Reus, 1945-1978) fou un poeta desmesurat, tant en la vida com en l’escriptura. La seva breu existència va ser convulsa, sempre apassionada i sovint contradictòria.

A 22 anys, endut per un enamorament trasbalsador, va viatjar a Bèlgica, on de rebot conegué la que seria la seva companya definitiva. L’aventura de l’expedició i la convivència amb ella protagonitzaren, en aquell moment, uns textos d’una originalitat sorprenent, els quals han deixat una petja mítica però de vegades desapercebuda.

Als versos que escrigué emergeixen l’espectacle suggeridor de la Natura, la fúria carnal de l’amor, l’angoixa religiosa i la simple però radical alegria de viure.

Amb una dicció que sorprèn per la frescor i la franquesa comunicatives, empeltada de l’herència romàntica i del moviment hippie, passats els anys, l’obra d’Escudero ha aconseguit fer-se un lloc a la poesia confessional en català.


Sobre el llibre:

TERRES DE LLUM és el títol amb què Miquel Escudero agrupà tota la poesia pròpia el 1976, tot i que l’obra restà inèdita fins que es va publicar pòstumament el 1982, repartida en dos llibres: un d’unitari, Fulls del romanç d’Elsa Ellisson, i un altre, Caravana, que contenia una selecció dels restants poemes que va escriure.

            No era gaire ordenat. Al moment de la mort del poeta els papers es van perdre o dispersar, i fou gràcies a l’actuació providencial del poeta Joan de la Rúbia que es van recuperar en part. A ell devem l’edició de 1982.

            El present volum, que rescata el títol pensat per l’autor, inclou una completa introducció d’Antoni Nomen, la narració autobiogràfica d’Escudero Sofre de Llucifer, inèdita fins ara, i la reedició de les seves poesies, de les quals s’han revistat els textos d’acord amb els originals conservats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada