dimarts, 15 de febrer del 2022

si això ha de durar, com a títol

    Després d’utilitzar el títol Si això ha de durar vaig descobrir que Carles Duarte havia fet servir abans la frase en l’actualització d’aquests versos de Jordi de Sant Jordi, que en l’original diuen així:
                mes ara·m veig de tot plaser absent,
                carguat d’amor e paubre de ventura,
                no vasent vós, que us ham tan finament,
                e per açò morray si gayre·m dura.
i que Duarte va traslladar de la següent manera:
                en canvi, ara em veig absent de tot plaer,
                ple d’amor, però pobre de fortuna,
                ja que no us veig, que us amo lleialment,
                i acabaré morint si això ha de durar gaire.

Un poeta en una escena galant (Alemanya, s. XIV) © Photoaisa.

   El transportista, doncs, atorgava al si de si això ha de durar gaire el sentit del que la gramàtica anomena una probabilitat hipotètica, entenent, amb tota la raó, que el poeta amorós diu que morirà si queda privat de poder contemplar la dama objecte de veneració. Aquesta hipèrbole l’hem de situar al context de l’amor cortès d’arrel trobadoresca del segle XV, però en el que em vull aturar és en l’equivalència del si amb en el cas que, expressant que allò enunciat pot esdevenir o no, i que el poeta es refereix al que passarà en el cas que s’esdevingui la cosa temuda.
    Hi ha un ús de la conjunció si que trasllada el seu valor condicional cap a un relació de causa-efecte, del tipus Si volem que això duri, cal fer tal cosa. En aquest cas no s’especula amb una possibilitat, sinó que més aviat s’exposa una indicació unidireccional.
    Doncs bé, el que vaig voler suggerir amb el títol és aquest doble sentit, a propòsit del que ha posat de relleu la covid: la consciència de l’eventualitat d’una llarga cohabitació amb els seus efectes catastròfics, i alhora la necessitat que ens plantegem què fer per tal que la fràgil sostenibilitat del món no quedi anorreada a la societat postpandèmica.


El triomf de la mort, Pieter Brueghel el Vell 1562 
© Museu del Prado.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada